نوشته شده توسط : Arfi :)

با توجه به خبرهای منتشر شده، که حاکی از آن است برندهای بزرگی همچون سامسونگ و هواوی در حال تولید و عرضه گوشی های تاشو هستند. کمپانی نوکیا نیز قصد دارد وارد این عرصه شود، معرفی و تولید گوشی‌های تاشو چندان کم حاشیه نبوده است؛ از تبلیغات پرسروصدا گرفته تا مشکلات فنی که هر دو برند سامسونگ و هوآوی پس از عرضه این گوشی‌ها با آن مواجه شدند، همگی میلیون‌ها دلار هزینه در بر داشته است.
گوشی جدید تاشوی نوکیا در راه است

گوشی‌های انعطاف‌پذیر در اولویت بسیاری از شرکت‌ها قرار دارند و تا به امروز سامسونگ، موتورولا و هواوی محصولات خود را در اختیار خریداران قرار داده‌اند. این محصولات گران قیمت هستند و از طراحی ظریفی بهره می‌برند. این دستگاه‌ها معمولا روی نمایشگر خود پوشش پلاستیکی دارند که باعث می‌شود به راحتی آسیب ببینند.

افشاگر گوشی‌های نوکیا، «Nokia Anew» که اطلاعات قابل قبولی درباره این برند فنلاندی منتشر می‌کند، اخیرا در توییتی به این موضوع اشاره کرده که پروژه مربوط به گوشی انعطاف‌پذیر نوکیا لغو نشده و این دستگاه همچنان در حال توسعه است.

موتورولا ریزر و گلکسی زد فلیپ دو گوشی انعطاف‌پذیری هستند که ابعاد قابل قبولی دارند و البته موتورولا در سال جاری میلادی از نسل دوم ریزر رونمایی خواهد کرد. در صورتی که نوکیا برای گوشی هوشمند جدید خود از طراحی «Communicator» الهام بگیرد، احتمالا نمایشگر آن مقاومت بالایی از خود نشان دهد.

یکی دیگر از مشکلات گوشی‌های انعطاف‌پذیر مربوط به لولای آن‌ها می‌شود. این لولا پس از مدتی خراب می‌شود یا درون آن گرد و غبار جمع می‌شود. در صورتی که نوکیا قصد داشته باشد چنین دستگاهی را توسعه دهد و وارد بازار کند، احتمالا در کنگره جهانی موبایل ۲۰۲۱ با آن ملاقات خواهیم کرد، البته اگر ویروس کرونا باعث لغو آن نشود.

با وجود این توییت، نباید منتظر رونمایی از چنین گوشی هوشمندی در آینده نزدیک باشیم، علاوه بر این نوکیا گوشی‌های تاشو ساده نیز وارد بازار کرده که برای مثال می توان به نوکیا 2720 اشاره کرد، بنابراین شاید منظور Nokia Anew یک محصول مشابه باشد. این افشاگر اطلاعاتی درباره مشخصات فنی یا نحوه طراحی گوشی انعطاف‌پذیر نوکیا منتشر نکرده است



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: سامسونگ , هواوی , موتورولا , نوکیا ,
:: بازدید از این مطلب : 323
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 11 خرداد 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

طبق گزارش های شرکت مخابرات ، این شرکت قصد دارد در طرح "۱۰×۱۰" به ۱۰ میلیون کاربر تلفن ثابت خود اینترنت ۱۰ مگابایتی ارائه دهد. در رابطه با هزینه این طرح نیز گفته شده است که با توجه به شهری یا روستایی بودن تلفن هزینه ها حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزارتومان براورد شده است با توجه به گفته های معاون شبکه مخابرات ایران محمدرضا حاجی محمدی، زیرساخت های مربوط به این طرح آماده شده است و پیش بینی می شود تا سال ۱۳۹۷ این طرح به طور کامل اجرا می شود.
معرفی طرح اینترنت 10*10 شرکت مخابرات برای خطوط تلفن ثابت

حاجی محمدی اضافه کرد : تکنولوژی روز دنیا به سمت تلفن های IP محور در حال حرکت است و تمام شرکت های سازنده به سوی تولید قطعات و لوازم تلفن های IP محور می روند. هرچند که کشور ما همچنان در زمینه تولید و تعمیر قطعات یدکی تلفن های کابلی به مشکلات زیادی روبرو است.

معاون شبکه مخابرات ایران در مورد درآمد تلفن های ثابت و تکنولوژی تلفن های ثابت در ایران گفت : درآمد هر خط تلفن ثابت به طور میانگین ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان در ماه است. همچنین تکنولوژی حال حاضر TDM محور است که این سیستم در دهه ۷۰ و در طی یک عملیات زیر ساختی از آنالوگ به دیجیتال تغییر هویت داد.

 



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: مخابرات ایران , تلفن ثابت , تکنولوژی ,
:: بازدید از این مطلب : 215
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 8 خرداد 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

در دنیای گجت های هوشمند، وقتی که به دنبال مهم ترین بخش و مشخصات گوشی هستیم، گزینه های بسیاری را در نظر می گیریم در واقع نرم افزار شهودی ترین بخش گوشی هوشمند محسوب می شود که در بیشتر مواقع نقش را هم در کارایی و قدرت ایفا می کند. در حال حاضر سخت افزار اکثر گوشی‌های هوشمند در بخش‌های پردازشی و حافظه‌ای به‌هم شبیه شده است، شاید دوربین مهم ترین مشخصات محصول به‌نظر برسد. به‌هرحال، گوشی‌های هوشمند امروزه به‌عنوان تنها ابزار بسیاری از افراد برای ضبط عکس و فیلم شناخته می‌شود. گوشی های تلفن همراه هوشمند پرچم دار نیز هرچه بیشتر روی افزایش تعداد لنزها و بهبود کیفیت حسگر متمرکز شده‌اند.

نرم افزار کلیدی ترین بخش از مشخصات گوشی هوشمند است

تفاوت در علاقه و تمایل کاربران و تجربه‌ی استفاده از گوشی‌های هوشمند اهمیت نرم‌افزار را به‌عنوان مؤلفه‌ی مقایسه‌ای بین محصولات بیشتر می‌کند؛ درنتیجه کاربرانی که با رابط کاربری آشنا هستند، با احتمال بیشتری برای گوشی‌های بعدی خود نیز همان برند را انتخاب می‌کنند. به‌هرحال، رابط کاربری و نرم‌افزار ملموس‌ترین بخش‌های تجربه‌ی استفاده از هر گجت هوشمند هستند و شاید نادیده‌گرفتن آن‌ها به‌خاطر دوربین یا نمایشگر کمی بهتر در گوشی دیگر، انتخابی منطقی نباشد.

نمایشگر و پردازنده و دیگر قطعات سخت‌افزاری گوشی هوشمند بخش‌هایی الزامی و حیاتی هستند و مقایسه‌ی بین قدرت و کارایی آن‌ها نیز بسیار جذاب است. همچنین، اگر نرم‌افزار مناسبی در گوشی هوشمند نداشته باشید و با رابط کاربری احساس راحتی نکنید، تجربه‌ی خوبی از استفاده از گوشی قدرتمند نخواهید داشت. فراموش نکنید همین رابط کاربری دلیل محکمی است که بسیاری از کاربران گوشی‌های هوشمند محصولات اپل را با وجود قیمت گران‌تر و حتی در برخی اوقات مقرون‌به‌صرفه‌نبودن به محصولات دیگر ترجیح می‌دهند.

تمایل به سیستم‌عامل و نرم‌افزار خاص و طرفداری از آن عادت بدی نیست و نشان می‌دهد تجربه‌ی کاربری بهتری با نرم‌افزار مذکور دارید. همه‌ی نرم‌افزارها و رابط‌های کاربری قوت‌ها و ضعف‌های خاص خود را دارند و نمی‌توان لزوما یکی را برتر از دیگری دانست. درنهایت، باید بدانیم نرم‌افزار نقشی حیاتی در لذت‌بردن از گوشی هوشمند ایفا می‌کند.

وقتی گوشی هوشمند جدیدی به بازار عرضه شود، صحبت درباره‌ی مشخصات دوربین و مقایسه‌ی کیفیت دوربین‌ها به مهم‌ترین بحث میان کارشناسان و عاشقان دنیای فناوری تبدیل می‌شود. به‌همین‌دلیل، امروزه امتیازهای سرویس DXOMARK در بسیاری از رسانه‌ها نقشی حیاتی در اعتباربخشیدن به قدرت گوشی هوشمند دارد. به‌هرحال، مقایسه‌ی سخت‌‌افزارها همیشه در گوشی‌های موبایل دیده می‌شد و بررسی سایر قطعات همچون پردازنده، نمایشگر، رم،باتری و حافظه ذخیره سازی هنوز نسبتا ادامه دارد.

تمام قطعات سخت‌افزاری، نقش مهمی در کارایی و عملکرد گوشی هوشمند دارند. دراین‌میان، برخی از کاربران و کارشناسان به بخش دیگری از مشخصات گوشی دقت می‌کنند که شاید تأثیر ملموس‌تری هم بر تجربه‌ی کاربری بگذارد؛ بخشی که از سایر مشخصات شهودی‌تر است و کاربر هرروز از نزدیک با آن تعامل می‌کند: نرم‌افزار.

هر فعالیتی که در گوشی هوشمند انجام دهید، ازطریق تعامل با نرم‌افزار انجام می‌شود. مشاهده‌ی اعلان‌ها، جابه‌جایی بین صفحات، استفاده از اپلیکیشن‌ها و... به تعامل با سیستم عامل نیاز دارد. نرم‌افزار گوشی هوشمند در هسته‌ی تمامی فعالیت‌ها قرار دارد و نحوه‌ی کار تمامی بخش‌ها را مشخص می‌کند. به‌علاوه، همین نرم‌افزار ظاهر مؤلفه‌های گوناگون را هم در گوشی هوشمند مشخص می‌کند. از تأثیرهای مهم دیگر نرم‌افزار می‌توان به قابلیت‌های کاربردی مستقیم و غیرمستقیم آن اشاره کرد که درکنار سرعت دریافت به‌روزرسانی، نقشی حیاتی در تجربه‌ی کاربری ایفا می‌کند.

نرم‌افزار برخلاف تصور عموم، نقشی حیاتی در تجربه‌ی کاربری افراد بازی می‌کند. همچنین برخلاف نمایشگر یا پردازنده که به‌صورت غیرشهودی مقایسه می‌شود، نرم‌افزار ساختاری چندلایه دارد و نمی‌توان به‌راحتی نرم‌افزارهای گوناگون را در گوشی‌های هوشمند متفاوت باهم مقایسه کرد. به‌عنوان مثال، به‌راحتی می‌دانیم پردازنده‌ی اسنپدراگون 865 قوی تر از پردازنده‌ی اسنپدراگون ۶۶۵ است و باتری پنج‌هزار میلی‌آمپرساعتی ظرفیت بیشتری از باتری چهارهزار میلی‌آمپرساعتی دارد. درمقابل، نمی‌توان مثلا رابط کاربری گوگل را الزاما بهتر یا بدتر از One UI سامسونگ یا هر رابط دیگر دانست و این‌ها وابستگی زیادی به علاقه و تمایل کاربر دارند.

اهمیت نرم‌افزار باعث می‌شود برخی کاربران برند و گوشی خاصی را به محصولات دیگر ترجیح دهند. به‌عنوان مثال، برخی به‌خاطر علاقه به اکوسیستم گوگل و نرم‌افزارهای آن، گوشی های پیکسل را انتخاب می‌کنند که حتی شاید مشخصات سخت‌افزاری ضعیف‌تری از رقبای هم‌رده داشته باشند. آن‌ها از رابط کاربری اندروید خالص لذت می‌برند و به‌دنبال سریع‌ترین به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری هستند؛ درنتیجه ویژگی‌های منفی سخت‌افزاری را نادیده می‌گیرند. درمقابل، کاربرانی هم هستند که مثلا به‌دلیل بی‌علاقگی به رابط کاربری One UI، گوشی‌های هوشمند حرفه‌ای سامسونگ را از سبد انتخاب خود خارج می‌کنند.



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: اپل , سامسونگ , اندروید ,
:: بازدید از این مطلب : 249
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 6 خرداد 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

کمپانی های ابر قدرت از جمله سونی و مایکروسافت در عرصه فناوری، برای ساخت دوربین های مبتنی بر هوش مصنوعی «مایکروسافت اژور» با سنسور تصویر جدید سونی یعنی IMX500 همکاری می کنند که با کمک تراشه هوش مصنوعی داخلی، اطلاعات را در لحظه پردازش می‌کند. به کمک دوربین‌های مجهز به این تراشه می توان برای شمارش کسانی که وارد فروشگاه می شوند و یا ردیابی محصولات قرار گرفته روی میز صندوق فروشگاهی استفاده کرد. درواقع این دو کمپانی سال ۲۰۱۹ به منظور ساخت راهکارهای ابری برای گیمینگ و استریم محتوا با هم همکاری کردند.
سونی و مایکروسافت برای ساخت دوربین‌های مبتنی بر هوش سونی و مایکروسافت برای ساخت دوربین‌های مبتنی بر هوش مصنوعی با یکدیگر همکاری می‌کنند مصنوعی با یکدیگر همکاری می‌کنند

کمپانی سونی قصد دارد اپلیکیشن اختصاصی برای سنسور IMX500 را نیز بر مبنای Azure IoT توسعه دهد که کاربران به کمک آن می‌توانند به داده‌های آنالیتیک دوربین‌ها دسترسی پیدا کرده و روند انجام امور را ساده تر نماید.

«Terushi Shimizu»، مدیر اجرایی سونی با انتشار بیانیه‌ای می‌گوید این شرکت و مایکروسافت اعتقاد دارند که «با پیوند دادن فناوری های حسگر و تصویر نوآورانه سونی با خدمات فضای ابری هوشمند و ممتاز مایکروسافت می‌توانند پلتفرمی قدرتمند و بی دردسر را به بازار دوربین‌های هوشمند معرفی کنند.»

این اولین دفعه‌ای نیست که سونی و مایکروسافت برای پروژه مبتنی بر هوش مصنوعی با هم همکاری می‌کنند. این دو شرکت سال ۲۰۱۹ به منظور ساخت راهکارهای ابری برای گیمینگ و استریم محتوا با هم همکاری کردند .این همکاری آنقدر نزدیک بود که سونی از بکارگیری دیتاسنترهای مایکروسافت برای بازی‌ها و پلتفرم‌های استریم خود خبر داد.

همانطور که می‌شد حدس زد دوربین هوشمند مایکروسافت و سونی برای مشتریان شرکتی ساخته شده و آن‌ها قصد دارند شرکت‌های تولیدکننده سخت افزار علاقه مند به خرید دوربین‌های هوشمند و همچنین فروشگاه‌های نرم افزاری متخصص در بینایی رایانه‌ای و ویدیو آنالیتیک را جذب کنند.



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: سونی , مایکروسافت , هوش مصنوعی ,
:: بازدید از این مطلب : 222
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 31 ارديبهشت 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

با توجه به اطلاعات به دست آمده شرکت فیسبوک در حال خرید وب سایت تولید و به اشتراک گذاری GIPHY است. در روز گذشته این شرکت اعلام کرد که قیمت در نظر گرفته شده برای خرید این سرویس اینترنتی ۴۰۰ میلیون دلار مشخص شده است. در واقع فیسبوک سعی دارد با اضافه کردن این سرویس به پلتفرم‌های خود، استفاده از قابلیت GIF را در شبکه‌های اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام گسترده تر کند.
فیسبوک سرویس GIPHY را تصاحب کرد

به گفته فیسبوک، در حال حاضر حدود ۵۰ درصد از ترافیک سرویس GIPHY مربوط به اپلیکیشن‌ها و سرویس‌های این شرکت است و نیمی از این بخش، مربوط به اینستاگرام است؛ بنابراین سرمایه‌گذاری جدید فیسبوک منطقی به نظر می‌رسد. در این میان باید خاطرنشان کنیم که اپلیکیشن‌ها و سرویس‌های متعددی از خدمات GIPHY بهره می‌برند و فیسبوک هم اعلام کرده این اپلیکیشن‌ها همچنان می‌توانند از امکانات GIPHY استفاده کنند. البته حالا که فیسبوک سرویس موردنظر را خریداری کرده، باید ببینیم این اپلیکیشن‌ها به استفاده از آن ادامه خواهند داد یا نه.

روی هم رفته به نظر می‌رسد حداقل تا آینده نزدیک قرار نیست رویکرد سرویس GIPHY با تغییر اساسی مواجه شود. اما از آنجایی که فیس‌بوک قصد دارد این سرویس را به طور گسترده با اکوسیستم خود یکپارچه کند، مطمئنا باید انتظار تغییراتی را داشته باشیم.

اگرچه فیسبوک در حال حاضر از API سرویس GIPHY برای واتس‌اپ، مسنجر، اینستاگرام و خود سایت فیسبوک استفاده می‌کند اما که حالا این سرویس تحت تملک فیسبوک قرار گرفته، قرار است به طور گسترده‌تری با اینستاگرام و دیگر اپلیکیشن‌های فیسبوک یکپارچه شود. این شرکت در بیانیه خود نوشته: «با ترکیب اینستاگرام و GIPHY، پیدا کردن GIF ها و استیکرهای موردنظر برای استوری‌ها و دایرکت‌ها به کار راحت‌تری بدل می‌شود.»



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: فیسبوک , اینستاگرام , واتساپ ,
:: بازدید از این مطلب : 194
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 29 ارديبهشت 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

طبق آخرین آمار بدست آمده سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از موقعیت بخش ICT کشورمان ایران، تا پایان شهریور ماه 1398 تعداد کاربران اینترنت باند پهن به 67 میلیون و 687 هزار و 4 نفر رسیده است.
67 میلیون ایرانی کاربر اینترنت هستند

در واقع تا پایان شهریورماه سال 98، ضریب نفوذ اینترنت در کشور به 81.48 درصد رسیده است و ضریب نفوذ اینترنت موبایل 76.58 درصد و ضریب نفوذ اینترنت ثابت 4.9 درصد برآورد می‌شود.

از این تعداد تنها 4 میلیون و 69 هزار و 227 نفر، مشترک اینترنت ثابت ( از طریق فناوری هایی مانند ADSL  و یا فیبر) هستند و 63 میلیون و 617 هزار و 777 نفر از موبایل برای اتصال به اینترنت استفاده می کنند.

بررسی ها حاکی از آن است که روند نفوذ اینترنت ثابت در کشور رشد نزولی داشته و با وجودی که ضریب نفوذ اینترنت ثابت در پایان سال 97 حدود 12.5 درصد اعلام شده بود هم اکنون و در نیمه سال 98 به 4.90 درصد رسیده است.

در این میان آمارها نشان می دهد که 93.9 درصد کاربران برای اتصال به اینترنت از فناوری نسل 3 و ۴ موبایل (3G و 4G ) استفاده می کنند و تنها 5.88 درصد کاربران از طریق فناوری DSL و کمتر از یک درصد نیز از طریق فناوری FTTX به اینترنت متصل می شوند.

این درحالی است که بر خلاف اینترنت ثابت، نفوذ اینترنت موبایل در کشور در حال رشد است و به بیش از 76 درصد رسیده است.



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: اینترنت , مخابرات , اینترنت wifi , اینترنت ADSL ,
:: بازدید از این مطلب : 246
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 27 ارديبهشت 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

بر اساس خبرهای منتشر شده، اکثر کاربران شبکه های اجتماعی از جمله واتساپ، تلگرام  و غیره در معرض خطر هک شدن و یا کلاهبرداری هستند از روش های امنیتی استفاده نمی کنند. بررسی و تحقیقات انجام شده در دانشگاه بیرمنگام انگلیس حاکی از آن می باشد که تنها 14 درصد کسانی که از خدمات رمزگذاری پیام رسان ها استفاده می کنند.
امنیت شبکه‌های اجتماعی در هاله‌ای از ابهام

با توجه به بررسی‌های انجام شده 79 درصد از کاربران واتس‌آپ و 96 درصد از کاربران وایبر با بررسی تنظیمات این پیام رسان‌ها توانستند رمزگذاری داده‌ها را انجام دهند، اما از آنجایی که تنظیمات فیس‌بوک کار دشواری است تنها 63 درصد افراد موفق به انجام این کار شده‌اند.

برنامه‌های کاربردی واتس‌آپ و وایبر، پیام‌ها را به صورت پیش‌فرض رمزگذاری می‌کنند، این برنامه‌ها نیازمند فرآیند اعتبارسنجی (Authentication Ceremony) برای تضمین امنیت واقعی‌شان هستند اما پیام‌رسان فیس‌بوک خدمات رمزگذاری پیش فرض ارائه نمی‌دهد و کاربران خودشان می‌توانند خدمات یاد شده را فعال کنند. با این حال از آنجایی که اکثر کاربران از این فرآیند و اهمیت آن ناآگاه هستند و مشکلات امنیتی خاصی را تجربه نکرده‌اند مجاب کردن آنها برای استفاده از روش‌های امنیتی کمی مشکل است.

کاربران باید برای کسب اطمینان در این زمینه برخی تنظیمات را به طور شخصی انجام دهند، برای مثال هویت گیرنده پیام‌ها را تایید کنند تا مطمئن شوند اطلاعات شخصی آنها سرقت نمی‌شود. بدون تایید فرایند ایمن‌سازی داده‌ها برای گیرنده، ممکن است هکر خود را به جای گیرنده جا بزند و پیام‌های کاربران را دریافت کند.



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: تکنولوژی , واتساپ , فیسبوک , شبکه اجتماعی ,
:: بازدید از این مطلب : 240
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 24 ارديبهشت 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

بنابر خبرهای اعلام شده، طبق آمار منتشر شده از سوی شرکت OpenSignal  در مورد اختلاف سرعت دانلود اینترنت گوشی تلفن همراه و وای فای میان کشورهای مختلف دنیا صورت گرفته است، در اغلب کشورهای دنیا سرعت اینترنت وای فای بیشتر از سرعت گشوی تلفن همراه می باشد.

با توجه به این که اینترنت به یک عضو مهم و جدا نشدنی از زندگی ما تبدیل شده است و تقریبا اکثر شغل‌های دنیا و حتی برخی کارهای روزانه ساده نیز بدون وجود اینترنت دشوار و زمان گیر است، مسئله سرعت یکی از دغدغه‎‌های اصلی کاربران اینترنت محسوب می‌شود.
اینترنت موبایل بهتر است یا ADSL ؟

مطمئنا برای شما که از اینترنت استفاده می‌کنید این سوال پیش آمده باشد که سرعت اینترنت موبایل بیشتر است یا وای فای و بهتر است از کدام یک استفاده کنم؟

نکته جالب این است که بعد از تحقیقات Opensignal و بدست آمدن عدد 41 درصد، به کاربران و تولیدکنندگان دستگاه های الکترونیکی پیشنهاد کرد که این فرضیه را که اینترنت وای فای، گزینه بهتری از اینترنت موبایل است را کنار بگذارند.

پس از تحقیق که شرکت Opensignal درباره اختلاف سرعت دانلود اینترنت موبایل و وای فای میان 80 کشور انجام داد، مشخص شد که در 41 درصد کشورهای مورد بررسی، (33 کشور) سرعت دنلود اینترنت موبایل سریع‌تر از وای فای است، و البته ایران نیز جز همین 33 کشور قرار دارد. 

در واقع اختلاف سرعت اینترنت وای فای و موبایل در ایران 8.3 است، یعنی سرعت دانلود با اینترنت وای فای در ایران 5.1 و سرعت دانلود اینترنت موبایل 13.4 مگابیت بر ثانیه است. ایران از لحاظ اختلاف سرعت اینترنت در رده هشتم جهان قرار دارد.

البته کشورهایی همچون بلغارستان، بنگلادش، بلژیک و نروژ نیز وجود دارند که اختلاف سرعت وای فای و موبایل در آنها بسیار کم و ناچیز است. به عنوان مثال، سرعت دانلود وای فای در بلغارستان 31.7 و سرعت دانلود اینترنت موبایل 31.7 مگابیت برثانیه است، سرعت

دانلود وای فای در بنگلادش 5.2 و سرعت دانلود اینترنت موبایل 5.1 مگابیت برثانیه است، سرعت دانلود وای فای در بلژیک 34.3 و سرعت دانلود اینترنت موبایل 33.5 مگابیت برثانیه است و سرعت دانلود وای فای در نروژ 48.9 و سرعت دانلود اینترنت موبایل 42.8 مگابیت برثانیه است.

پیش از ایران به ترتیب کشورهای استرالیا، لبنان، قطر، عمان، یونان، جمهوری چک و میانمار از لحاظ اختلاف سرعت اینترنت موبایل و وای فای در رتبه اول تا هفتم جهان قرار دارند. در واقع بیشترین اختلاف سرعت مربوط به کشور استرالیا با عدد 13 می‌باشد.

کشورهایی که در آنها پهنای باند اینترنت بیشتر است، سرعت وای فای نیز زیاد است. به عنوان مثال کشورهای هنگ کنگ، کره جنوبی، سنگاپور پر سرعت‌ترین وای فای‌های دنیا را دارند.

از میان کشورهایی که سرعت اینترنت وای فای در آنها بیشتر از اینترنت موبایل است به ترتیب کشورهای هنگ کنگ، سنگاپور، آمریکا و تایلند بیشترین اختلاف را در میان دو نوع اینترنت داشتند.



:: موضوعات مرتبط: اخبار , ,
:: برچسب‌ها: اینترنت , مخابرات , اینترنت wifi , اینترنت ADSL ,
:: بازدید از این مطلب : 260
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 22 ارديبهشت 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

بر اساس خبرهای اعلام شده از سوی شرکت خدمات ارتباطی همراه اول، با فرا رسیدن میلاد با سعادت حضرت علی (ع)، این شرکت 30 دقیقه مکالمه درون شبکه برای تمامی کاربران سیم کارت دائمی و سیم کارت اعتباری خود ارائه کرد و مهلت استفاده از این طرح ویژه تا 18 اسفندماه اعلام نمود، در واقع کاربران با دو شماره تلفن (همراه اول یا تلفن ثابت) را به لیست شماره‌های دلخواه خود اضافه کنند و تا 30 دقیقه مکالمه درون شبکه رایگان با آنان داشته باشند.
30 دقیقه مکالمه رایگان درون شبکه همراه اول به مناسبت روز پدر

در صورت تمایل به خرید سیم کارت دائمی و اعتباری همراه اول می توانید به مراکز و نمایندگی های مجاز مراجعه نمائید و ضمن دریافت سیم کارت مورد نظر از خدمات آن نیز می توانید بهره مند شوید.

مجموع حجم 30 دقیقه‌‌ای این بسته، برای مکالمات با دو شماره دلخواه در نظر گرفته شده که متقاضی می‌تواند آن را برای مکالمه با یک یا دو شماره استفاده کند؛ البته محدودیتی در استفاده این بسته لحاظ نشده و متقاضی می‌تواند حجم مذکور را در چندین تماس جداگانه مصرف کند.

تمامی کاربران اپراتور اول می‌توانند با شماره‌گیری کددستوری #43 *10* اقدام به فعالسازی بسته طرح روز پدر کنند؛ همچنین مشترکان بعد از پايان حجم بسته‌شان، پيامك اطلاع‌رساني اتمام حجم دريافت مي‌كنند.
 این طرح که با هدف حراست از سلامت کاربران در روزهای شیوع کرونا راه‌اندازی شده، زمینه‌ای را فراهم می‌آورد تا ضمن توجه به اهمیت در خانه ماندن، بتوانند به راحتی و بدون هزینه روز پدر را تبریک بگویند.



:: موضوعات مرتبط: سیم کارت همراه اول , ,
:: برچسب‌ها: سیم کارت , سیم کارت دائمی , سیم کارت اعتباری , همراه اول , خرید سیم کارت ,
:: بازدید از این مطلب : 221
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 20 ارديبهشت 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Arfi :)

بنابر خبرهای اعلام شده از سوی اپراتور همراه اول، در 30 تیر ماه 1395 در پنجمین دوره آیین تقدیر از سرآمدان روابط عمومی ایران، که با حضور برخی از نمایندگان مجلس و اساتید دانشگاه و صاحبنظران روابط عمومی در مرکز همایش های کتابخانه ملی برگزار شد، از ميان روابط عمومي هاي برتر كشور، روابط عمومي همراه اول به عنوان روابط عمومي سرآمد معرفي و تنديس زرين دريافت كرد.
اپراتور همراه اول تندیس زرین سرآمدن روابط عمومی ایران را گرفت

علاقه مندان جهت خرید سیم کارت های دائمی و اعتباری همراه اول میتوانند به مراکز خرید و فروش سیم کارت این اپراتور مراجعه نمایند و ضمن دریافت سیم کارت مورد نظر از خدمات آن نیز بهره مند شوند.

بارت دی وریس رئیس انجمن بین المللی روابط عمومی(IPRA)، در پیامی که به این مراسم ارسال کرده بود از اقدام فعالان روابط عمومی کشور برای انتخاب روابط عمومی های سرآمد تقدیر و مدل ارتباطی دوسویه همسنگ را به عنوان یک نقشه راه برای ارتباطات استراتژیک و بستر رسیدن به سرآمدی مطرح کرد.
در این مراسم احسان قاضی زاده هاشمی نماینده مجلس شورای اسلامی، دکتر باقر ساروخانی پدر علم جامعه شناسی ارتباطات ایران، دکتر کریم زارع رئیس مجمع تخصصی نخبگان، وحید مرندی مقدم معاون سازمان استاندارد ایران و دکتر خورشیدی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی سخنرانی کردند.

در اين مراسم هوشمند سفيدي دبير کل پنجمین دوره آيين تقدير از سرآمدان روابط عمومي، با بیان اینکه ظرفیت فعلی روابط عمومی ها پاسخگوی نیاز کشور نیست، با تأکید بر استفاده روابط عمومی ها از الگوی روابط عمومی سرآمد، آن را الگویی متوازن توصیف کرد که می تواند همه جنبه های عملکردی و ساختاری ارتباطی را در سازمان مدیریت کند.
گفتني است مدل تعالي سازماني EFQM يك استاندارد اروپايي است كه به عنوان ابزاري قوي براي سنجش ميزان استقرار سيستم ها در سازمان هاي مختلف بكار گرفته مي شود.

در اين همايش كه با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان ملی استاندارد و موسسه فرهنگی روابط عمومی آرمان برگزار شد، پس از ارزيابي روابط عمومي هاي برتر كشور بر اساس مدل تعاليEFQM ، روابط عمومي هاي سرآمد در سه سطح زرين  (كسب حداقل ۷۰۰ امتياز)، سيمين (كسب امتیاز بین ۶۵۱ تا ۷۰۰)  و بلورين (كسب امتیاز بین ۵۵۰ تا ۶۵۰) معرفي شدند.
پس از اعلام بیانیه هیئت داوران، روابط عمومي همراه اول كه در ارزيابي هاي صورت گرفته امتيازات لازم را كسب كرده بود، ضمن معرفي به عنوان روابط عمومي سرآمد (تثبیت سرآمدی)، تنديس زرين و نشان تعالي شش ستاره دريافت كرد.



:: موضوعات مرتبط: سیم کارت همراه اول , ,
:: برچسب‌ها: سیم کارت , سیم کارت دائمی , سیم کارت اعتباری , همراه اول ,
:: بازدید از این مطلب : 217
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 17 ارديبهشت 1399 | نظرات ()